APK: Hoe vaak sta jij stil bij je mentale gezondheid?

De Algemene Periodieke Keuring is verplicht voor je auto. Maar ook onszelf geven wij een soort ‘APK’ als we naar de tandarts of huisarts gaan. En dat is voor de meesten een hele normale zaak. ‘Regelmatig onderhoud’ is al lastiger, maar we proberen dat te doen door gezonde keuzes te maken. Meer bewegen, gezonder eten, op tijd naar bed. Bij de een lukt het echt, bij de ander blijft het bij goede voornemens. Maar we zijn er vaak wel in meer of mindere mate mee bezig.
Dan heb je nog je hoofd en hart: Je mentale gezondheid. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Geef jij dat weleens een bewuste APK?

Fysiek en mentaal
Fysieke en mentale gezondheid zijn natuurlijk met elkaar verbonden. Ik denk dat als het in je hoofd en qua gevoel niet helemaal goed zit, het lastig is je fysieke gezondheid optimaal te krijgen. Het is verdomde moeilijk om gezond te blijven eten of regelmatig te bewegen als je een stressvolle week hebt gehad en ook op de bank kunt ploffen met een reep chocola. En het werkt ook andersom, want ook als je minder beweegt, slaapt of als je die hele reep chocola eet elke keer, voel je je mentaal minder sterk. -Typ ik terwijl ik een stuk knettersuiker chocola in mijn mond stop, mmmm-

Ik denk dat veel mensen onderschatten wat de kracht is van mentaal gezond zijn en blijven. Dat het onderhoud vergt, dat je eraan moet werken. Dat het niet persé is dat als je een rondje hardloopt je hoofd lekker leeg is. Of misschien juist wel leeg is, maar dat je een uur later weer stress hebt als je in de file staat naar je werk.

Wat is gezond?
Met mentaal ‘gezond’ bedoel ik uiteraard niet dat je alles altijd en volledig ‘op een rijtje’ hebt. Wel bedoel ik ermee dat je beter doorhebt hoe jij ‘werkt’. Dat je dingen bij jezelf kan signaleren en ombuigen. Patronen, gedachten, emoties, oordelen, aannames. Dingen die jou helpen, maar ook dingen die jou juist niet helpen. Dat je er als het ware met wat afstand naar kan kijken zonder er een oordeel over te vormen. En dat je dan kan bepalen of je er op dat moment iets mee wilt, of dat je het beter kunt laten varen of ombuigen.

Hoe ga je daarmee aan de gang? De een doet het al bijna als vanzelf. Een ander leert het door bijvoorbeeld te mediteren of te schrijven. Maar het kan ook echt een ver van je bed show lijken. Ik heb – helaas helaas – ook geen pasklaar antwoord voor je. Het is echt van persoon tot persoon verschillend. Je kunt echt iets vinden wat bij je past, als je durft te luisteren naar je onderbuik. Die vertelt wel wat wel en niet werkt voor jou.

Ah, PK
En ja, natuurlijk sluit ik dit stuk af met paarden. Gebruik maken van paardenkracht is namelijk een optie om jou te helpen beter te signaleren wat er in je hoofd en je onderbuik gebeurt. En wat dan weer leidt tot bepaald (onbewust) gedrag. Paarden reageren direct op jou als geheel, niet alleen op wat je doet voorkomen en zegt. Door opdrachten te doen met een paard krijg je een kijkje in de spiegel. Door hun reacties en feedback, ondersteund door observaties en vragen van mij.

Als het paard bijvoorbeeld niet van punt A naar punt B met je mee wil lopen, kan dat tig verschillende redenen hebben. We gaan samen achterhalen hoe het komt.
Ben je onzeker om naar B te gaan? En waar komt dat precies door?
Gebeurt er iets met je wanneer het paard niet meeloopt? Als een opdracht niet lukt?
Hoe is je houding ten opzichte van het paard? Hoe vraag je hem met je mee te komen? Op hoeveel verschillende manieren heb je het geprobeerd? Hoe lang heb je het geprobeerd?
Wat vind je van de opdracht? Van de regels? Zou je het anders willen doen?

Alle mogelijke scenario’s en antwoorden zeggen iets over jou, over hoe jij in elkaar zit en met dingen omgaat. We diepen dat uit. We gaan ook kijken hoe het (eventueel) anders kan. Met een andere houding. Een andere overtuiging. Of van A naar Z in plaats van naar B.

Jij hebt de oplossingen al in je. Ik en de paarden zijn er om jou te helpen ze te vinden en ze je bewust en eigen te maken.

By |2018-02-09T15:16:09+00:00februari 9th, 2018|Paardencoaching|0 Comments

Leave A Comment

Helaas, er rust copyright op deze tekst! Delen van de pagina is uiteraard wel prima :)