Spiegelen

Je hoort vaak dat paarden een spiegel van je ziel zijn. Of dat coaches ‘spiegelen met paarden’ aanbieden. Ik noem het zelf niet zo, en ik zal je proberen uit te leggen waarom.

Met spiegelen wordt vaak bedoeld dat het paard jouw gedrag/gevoel/emotie overneemt of nadoet. Dat je dus in het paard ziet wat jij doet. Of een tegenovergestelde reactie krijgt. Dit doen en kunnen veel dieren, wij mensen ook. Gedrag van een ander (onbewust) overnemen. Of een stemming. Maar dit doen we lang niet altijd, en dat geldt ook voor een paard! Ze zijn er, als groepsdieren, wel heel gevoelig voor. Maar ze doen zoveel meer.

Vooral in het coachen met paarden zijn er, in de methode die ik hanteer, veel meer elementen die meedoen in een sessie.

In de omgang met het paard, een kudde- en prooidier, kunnen zaken als leiden en volgen, grenzen bepalen, persoonlijke ruimte, etc. allemaal aan de orde komen Want paarden zijn in hun doen en laten continu hun omgeving aan het aftasten, aan het communiceren. Voor hun eigen veiligheid. Je vormt een mini-kudde met het paard zodra je erbij in de buurt bent. En hij wil weten wat hij aan je heeft.

Je krijgt een opdracht tijdens een sessie. Hoe jij die aangaat, wat je along the way allemaal tegenkomt en hoe je daarmee omgaat geeft natuurlijk ook een schat aan informatie over jezelf! En doordat paarden in het hier en nu zijn en permanent ‘aan’ staan in hun communicatie, reageren ze direct, ook op veranderingen. Je kunt dus met gedrag of gevoel oefenen en zal daar directe feedback op ontvangen. En heel prettig: je kunt het niet goed of fout doen, paarden zijn daar niet mee bezig.

Verder heeft elk paard zijn eigen karakter, gevoelens, eigenschappen. Ze laten dingen dan ook allemaal op geheel eigen wijze zien in een coachsessie. Omdat ik niet voor je ‘vertaal’ wat voor gedrag het paard vertoont, maar wat ik zie objectief aan je teruggeef, draait het helemaal om de betekenis die je zelf aan iets geeft, wat jij op het paard en/of de situatie projecteert.

Dus: Spiegelen paarden? Ja, als je het zo wilt noemen. Maar ze doen nog zoveel meer!

Kijken of jij jezelf terugziet in het paard, of misschien wel iemand anders? Neem contact op en plan een sessie in!

By |2018-02-09T14:42:01+00:00november 29th, 2017|Paardencoaching|0 Comments

Leave A Comment

Helaas, er rust copyright op deze tekst! Delen van de pagina is uiteraard wel prima :)